یکی از سبزیجات مقوی، سالم و مفید لوبیا سبز است که خواص زیادی دارد که در این بخش درباره شگفت انگیز ترین خواص آن صحبت کرده و نکاتی را برای خرید لوبیا سبز بیان می کنیم تا خریدی بهره داشته باشید.
لوبیا سبز از خانواده گیاهان گلدار است و نامهای دیگر آن عبارتند از: لوبیا فرانسوی، لوبیا باگویو در فیلیپین، لوبیا رشته ای، لوبیا اسنپ است.
اگر به صورت نارس برداشت شود در دسته سبزیجات و اگر دانه های داخل آن را جدا کنند و خشک کنند در دسته حبوبات قرار می گیرد.
این لوبیا ریشه در آمریکای جنوبی و مرکزی دارد و در مکزیک و پرو کشت می شده است، لوبیا سبز به دو گروه لوبیا بوته ای و لوبیا قطبی تقسیم می شود که از اصلی ترین آنها است که به این دو گروه به انواع مختلف تقسیم می شوند.
لوبیا بوته ای: این نوع از لوبیا کوتاه است و در مدت زمان کمتری رشد می کند و به بلوغ می رسد و نیازی به داربست یا تکیه گاه ندارند و به صورت بوته ای رشد می کنند.
لوبیا قطبی: این نوع لوبیا به تکیه گاه یا داربست نیاز دارد که به لوبیا دونده نیز معروف است، دو نوع نوع از لوبیا که یکی به نام لوبیا نیمه دونده هر دو گروه بوته ای و قطبی را دارا است و دیگری به لوبیا مومی معروف است.
در جهان بیش از ۱۳۰ نوع لوبیای خوراکی وجود دارد که در ظاهر با یکدیگر تفاوت داشته و هر کدام خواص مختص به خود را دارند.
به عنوان مثال: لوبیا اسنپ که به انواع رنگ سبز، بنفش، قرمز یا رگه دار تقسیم می شود یا لوبیای سبز با لوبیا سبز اسنپ متفاوت است.
لوبیا یک محصول تابستانی است که در گرما رشد می کند و برداشت می شود، اکثر گیاهان برای رشد به دمای کمتری نیاز دارند و این گیاه پر آوازه و محبوب یک تاریخچه دیرینه و طولانی دارد.
لوبیا را اکثرا با کدو حلوایی و ذرت می کارند که ساقه ذرت به عنوان تکیه گاه لوبیا قطبی بکار می رود، اصطلاح سه خواهر برای این سبزیجات بکار می رود که مدت زمان نگهداری لوبیا ۴ روز و در فریزر تا ۶ ماه است.
نگهداری آن در فریزر خواص آن را کاهش داده و مزه آن را تند می کند و یکی از روشهای محبوب پخت آن بخار پز کردن و غذای متداول آن لوبیا پلو است، همچنین لوبیا سبز به صورت منجمد و کنسرو شده مصرف می شود.
خواص لوبیا سبز
حال که در بخش قبل یک تصور کلی از لوبیا سبز پیدا کرده اید، اینجا به بیان فواید و خواص لوبیا سبز می پردازیم، مطلقا از دانستن آنها شگفت زده خواهید شد و آن را در رژیم غذایی خود قرار خواهید داد.
لوبیا سبز دارای انواع ویتامینهای (آ، ث، کا، ب)، فیبر، پتاسیم، کلسیم، منگنز، فولات، منیزیم، آهن، فسفر، امگا۳، نیاسین، پروتئین و مس می باشد، همچنین کم کالری و فاقد چربی اشباع بوده و مواد ریز مغذی دارد.
مصرف آن شما را به وزن دلخواهتان نزدیک می کند چرا که لوبیا سبز نسبت به بقیه لوبیاها کم کالری ترین آنها محسوب شده و فشار خون را متعادل نگه داشته و قند خون در بدن را کاهش می دهد.
لوبیا سبز نارس در زمره سبزیجات قرار نمی گیرد و جزء حبوبات است چرا که سبزیجات به گیاهان یک ساله گفته می شود، البته برخی معتقدند که لوبیا سبز نوعی از سبزیجات است، نظرات متفاوت زیادی وجود دارد.
ویتامین کا و کلسیم موجود در لوبیا سبز استخوانها را تقویت کرده و یک پروتئین مهم در استخوان را فعال می کند، این ویتامین در زمان آسیب بدن خون را لخته می کند تا از خونریزی جلوگیری کند و مانع از دست رفتن خون از بدن شود.
لوبیا سبز فاقد کلسترول بوده و برای بیماران قلبی و دیابتی مفید است و از حملات مغزی و قلبی جلوگیری می کند، لذا بیماران قلبی باید سدیم کمی را مصرف کند و مصرف لوبیا سبز که دارای سدیم بسیار کمی است به سلامتی آنها کمک می کند.
مصرف بیش از حد سدیم باعث بالا رفتن فشار خون در فرد می شود و خطر سکته قلبی و مغزی را افزایش می دهد.
لوبیا سبز به دلیل داشتن ویتامین آ و ث رادیکالهای آزاد در بدن را کاهش می دهد؛ همچنین پتاسیم و منیزیم و فیبر فشار خون را در بدن کاهش می دهند و قند خون را کنترل می کنند.
ویتامین ث و کلروفیل در لوبیا سبز از ابتلاء فرد به سرطان روده جلوگیری می کند، لوبیا سبز ویتامینی به نام ریبوفلاوین دارد و از حملات میگرنی می کاهد.
لوبیا سبز با داشتن پروتئین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می گردد و ویتامین ب موجود در آن موجب جلوگیری از نقایص مادرزاد و لوله عصبی می شود.
منگنز موجود در لوبیا سبز موجب ترمیم سریع زخمها می شود، فیبر لوبیا سبز از یبوست جلوگیری کرده و برای درمان هیموروئید و یبوست موثر است، ویتامینها از عفونت بدن جلوگیری می کنند، به ویژه ویتامین موجود در لوبیا بسیار مفید است.
ویتامین ث موجب محافظت از پوست در برابر آلودگیهای پوستی و جوش می شود.
ویتامین آ از پیری زودرس جلوگیری می کند و فولات موجود در لوبیا سبز باعث درمان افسردگی شده و روند درمان را تسریع می کند و از افزایش هموسیستئین در بدن جلوگیری می کند.
مصرف لوبیا سبز در سنین باروری به دلیل داشتن آهن باروری آنها را تقویت می کند، ترکیب مواد آهن دار با یکدیگر جذب آهن را به بدن سرعت می بخشد و این آهن به استخوانهای مادر و جنین می رسد و ضعف آنها را در این مورد برطرف می کند.
هموسیستئین اگر افزایش یابد از رسیدن خون و مواد مغذی به مغز جلوگیری کرده و در تولید هورمونهایی مانند دوپامین در بدن که مسئول حس خوب در انسان است اختلال ایجاد می کند و خلق و خو و اشتها و غیره فرد را تغییر می دهد.
مضرات لوبیا سبز
هیچ خوراکی در جهان مضر نبوده مگر اینکه بیش از حد معمول از آن استفاده شود، حال مختصری درباره مضرات استفاده بیش از حد از لوبیا سبز را بیان می کنیم تا آنها را بدانید و از ابتلاء به بیماری در امان باشید.
افرادی که کمبود مواد معدنی مانند پتاسیم، کلسیم و غیره دارند برای استفاده از لوبیا سبز با پزشک مشورت کنند.
همچنین کسانی که غلظت خون دارند و یا از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند نباید زیاد از آن استفاده کنند چرا که مصرف زیاد آن به سیستم گوارشی آسیب وارد می کند.
خرید لوبیا سبز
حال که تعریف، خواص و فواید و مضرات لوبیا سبز را شناختید پس حتما مشتاق خرید این محصول مقوی هستید، البته در زمان خرید باید کیفیت آن را در نظر گرفته و با معیارهای کیفیت آن را بسنجید.
برای خرید حتما به این نکته توجه داشته باشید که لوبیا سبزهایی که اندازه آنها متوسط و یا متوسط رو به کوچک است جوان هستند و بسیار مناسب و دیرتر پلاسیده می شوند و در مدت زمان طولانی تری سالم می مانند.
همانطور که قبلا گفتیم اگر بخواهید آن را منجمد کنید از خواص آن کاسته می شود اما نباید در دمای بالا مورد انجماد قرار بگیرد چرا که بعد از آب شدن یخ لوبیا ممکن است آب بیندازد و یا پلاسیده شود.
لوبیا را به هر روشی میتوان پخت، بخار پز کردن و آب پز کردن آن مواد مغذی در لوبیا را حفظ می کند همچنین اگر لوبیا سبز با گردو مصرف شود که خاصیت آن را دو چندان می کند.
بهترین زمان خرید لوبیا سبز در فصل تابستان است چرا که برداشت آنها در این فصل است و محصولاتی تازه هستند که جوان بوده و مدت زمان بیشتری می توان آن را در یخچال نگه داری کرد.
این روزها به دلیل استفاده ارزش از حد از غذاهای چرب و فست فودی خطر سکته مغزی و قلبی افزایش یافته که افراد به همین دلایل جان خود را از دست می دهند.
استفاده از لوبیا سبز که فاقد کلسترول است از این اتفاق نا گوار پیش گیری کرده و سلامتی شما را تضمین می کند.